Διεθνή

Σουλτς: Ο Ερντογάν πρέπει να μάθει να ζει με τη σάτιρα

DF60DF669E16FAF2B41A6E1F6C610CCD.jpgΣκληρότατη κριτική στον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις διαμαρτυρίες του αναφορικά με ένα σατιρικό τραγούδι που προβλήθηκε σε βάρος του στη γερμανική τηλεόραση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Δεν είναι αποδεκτό ότι ο πρόεδρος μίας άλλης χώρας απαίτησε από τη Γερμανία να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα επειδή αυτός ένιωσε ότι γινόταν καρικατούρα», δήλωσε στην «Bild am Sonntag».

Σκληρότατη κριτική στον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις διαμαρτυρίες του αναφορικά με ένα σατιρικό τραγούδι που προβλήθηκε σε βάρος του στη γερμανική τηλεόραση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στη γείτονα χώρα.

Το επίμαχο 2λεπτο βίντεο, που προβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου, σατιρίζει τον τούρκο πρόεδρο για τη μεταχείριση δημοσιογράφων στην Τουρκία. Ως απάντηση, η Άγκυρα κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για το τραγούδι, κίνηση που προκάλεσε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ο πρόεδρος μίας άλλης χώρας απαίτησε από τη Γερμανία να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα επειδή αυτός ένιωσε ότι γινόταν καρικατούρα», δήλωσε, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα μη διπλωματική γλώσσα, ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη «Bild».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον Ερντογάν ότι έχουμε δημοκρατία στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Σουλτς, που προέρχεται από τη Γερμανία. «Εκεί τελειώνει […] οι πολιτικοί πρέπει να ζουν με τη σάτιρα, ακόμη και ο τούρκος πρόεδρος», τόνισε ο κ. Σουλτς.

«Αγαπητέ κύριε Ερντογάν, πήγες ένα βήμα πολύ μακριά. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Η σάτιρα είναι βασικό στοιχεί της δημοκρατικής κούλτουρας», συμπλήρωσε.

Η ελευθεροτυπία στην Τουρκία έχει αναδειχθεί εκ νέου σε μείζον θέμα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς οι Βρυξέλλες κατηγορήθηκαν ότι παρέβλεψαν την επιβολή κυβερνητικής επιτροπείας στη μεγαλύτερη εφημερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης, τη Zaman.

Το ζήτημα έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με αφορμή τη δίκη δύο δημοσιογράφων που πέρυσι δημοσίευσαν φωτογραφίες οι οποίες έδειχναν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να στέλνουν φορτία όπλων σε αντάρτες στη γειτονική Συρία.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν παρευρεθεί στη δίκη των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet, προκαλώντας την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

Το τελευταίο «επεισόδιο» έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι έθεσε το θέμα του σεβασμού της ελεύθερης έκφρασης στον κ. Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Ομπάμα για επίθεση κάτω από τη μέση, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της ελευθερίας του Τύπου δεν τέθηκε στο πλαίσιο της συνάντησής τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή