Διεθνή

WSJ: Τέλος στην ελεύθερη διέλευση προσφύγων από την Ελλάδα θέλει η Κομισιόν

4D390C11E477EEDFE7F767C029583EE6.jpgΣύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», στη μίνι-σύνοδο κορυφής της Κυριακής για το προσφυγικό ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ζητήσει από τα βαλκανικά και νοτιοευρωπαϊκά κράτη να σταματήσουν να προωθούν ελεύθερα πρόσφυγες και μετανάστες προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Τέλος στην ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τα εδάφη της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών κρατών θα επιδιώξει να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μίνι-σύνοδο που έχει συγκαλέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Όπως αναφέρει η WSJ, το προσχέδιο της ατζέντας της συνόδου δείχνει πως ο κ. Γιούνκερ θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών που βρίσκονται στο «βαλκανικό μονοπάτι» να σταματήσουν την πρακτική της ανεξέλεγκτης προώθησης των προσφύγων προς τους βόρειους γείτονές τους.

«Οι ηγέτες δεσμεύονται να αποφύγουν τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας της περιοχής χωρίς τη συναίνεση αυτής της χώρας. Η πολιτική του να [στέλνουμε] πρόσφυγες σε μια γειτονική χώρα δεν είναι αποδεκτή», αναφέρεται στο προσχέδιο, με φανερή πρόθεση να σταματήσουν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν να προσφυγικά ρεύματα από το νότο.

Η εν λόγω πρακτική έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο να μεταβούν από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ευρώπη, όπου η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και άλλες χώρες αδυνατούν να διαχειριστούν τη μαζική εισροή ανθρώπων.

Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα εκπροσωπηθούν στη μίνι-σύνοδο από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο κεντροαριστερός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Παράλληλα, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες νοτιοευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να καταγράψουν κάθε αφιχθέντα πρόσφυγα ή μετανάστη καταχωρώντας τα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να τοποθετήσει φράχτες στα σύνορά της με την Σερβία και την Κροατία, ουσιαστικά ανακατευθύνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους προς τη Σλοβενία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπό το βάρος των αδιάκοπων εισροών, η Λουμπλιάνα έχει ζητήσει τη βοήθεια των Βρυξελλών, και σύμφωνα με το προσχέδιο της WSJ προβλέπεται να ενισχυθεί με 400 συνοριοφύλακες.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένη να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους της για την υιοθέτηση ακόμα πιο φιλόδοξων πολιτικών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με υποχρεωτικές και μόνιμες ποσοστώσεις για τον διαμοιρασμό ενδεχομένως εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι η Γερμανία, σύμφωνα την βρετανική «Guardian».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή