Διεθνή

Ευρώπη & Ρωσία θέλουν την συνέχιση της εκεχειρίας στην Συρία

D422D903F110498547EDCC7F76FB15B4.jpgΟι Ευρωπαίοι ηγέτες διεμήνυσαν την Παρασκευή στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η «εύθραυστη εκεχειρία» στη Συρία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη στη χώρα χωρίς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν διεμήνυσαν στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι η παύση των εχθροπραξιών πρέπει να συνεχιστεί σε μια προσπάθεια διευθέτησης της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 250.000 ανθρώπων και έχει δημιουργήσει προσφυγική κρίση.

«Το βασικό σημείο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν στο τηλεφώνημά τους στον πρόεδρο Πούτιν είναι ότι χαιρετίζουν το γεγονός πως αυτή η εύθραυστη εκεχειρία δείχνει να συνεχίζεται», είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «(Και) πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε τώρα ως μια θετική ώθηση για να δημιουργήσουμε κάποια δυναμική πίσω από τις συνομιλίες … ώστε να προχωρήσουμε από μια εκεχειρία σε μια πιο διαρκή, βιώσιμη ειρήνη με μια πολιτική μετάβαση, μακριά από τον Άσαντ».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς απάντησε ο Πούτιν, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έγινε εκτενής συζήτηση για τον πρόεδρο της Συρίας.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία», είπε, προσθέτοντας ότι ο Κάμερον υπογράμμισε τη σημασία μιας μετάβασης, μακριά από τον Άσαντ, σε μια κυβέρνηση εντελώς αντιπροσωπευτική των κοινοτήτων όλης της Συρίας. «Νομίζω, ότι εδώ που είμαστε, σκοπός του σημερινού τηλεφωνήματος, είναι να εξασφαλιστεί ότι η εκεχειρία μπορεί να συνεχιστεί ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη την προσεχή εβδομάδα».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα προγραμματίζει την επανάληψη των συνομιλιών με τη συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης στις 9 Μαρτίου. Ωστόσο το σχήμα για τη διεξαγωγή των έμμεσων συνομιλιών είναι ευέλικτο και ορισμένες εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορούν να εμφανιστούν ημέρες αργότερα, όπως δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει τη Μόσχα να σταματήσει να στηρίζει την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι θέσεων των υποστηριζόμενων από τη Δύση ανταρτών για τους οποίους λένε ότι θα είναι βασικοί παράγοντες σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Υπήρξε σαφέστατο μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι άμαχοι δεν θα αποτελούν στόχο βομβαρδισμών και τόνισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε στην ανάγκη συνέχισης της εκεχειρίας.

Οι εκλογές στη Συρία δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο στη Συρία δεν εμποδίζει τη διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Η Ρωσία σημείωσε ότι η απόφαση των συριακών αρχών να διεξαγάγουν βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016 είναι σύμφωνη με το σημερινό Σύνταγμα της Συρίας και δεν εμποδίζει τα μέτρα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σημειώθηκε με ικανοποίηση ότι η εκεχειρία τηρείται στο σύνολο» της Συρίας.

Η παύση των εχθροπραξιών «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία μέσω ενός ενδο-συριακού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», επισήμανε το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του ρώσου προέδρου με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Οι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, επιμένοντας στην ανάγκη της «αυστηρής τήρησης της εκεχειρίας από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές», με τη συνέχιση ωστόσο της καταπολέμησης των τζιχαντιστικών οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, κατήγγειλε ως «προκλητική» και «μη ρεαλιστική» την ιδέα της διεξαγωγής εκλογών πολύ σύντομα στη Συρία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Παρίσι.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην εκεχειρία. «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η δέσμευση για τη συνέχιση της εκεχειρίας επιβεβαιώθηκε ως βασικό μήνυμα από τον πρόεδρο Πούτιν: μόνο επιθέσεις κατά του ΙΚ και του Μετώπου Αλ-Νόσρα», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Δανία επεκτείνει τη στρατιωτική της αποστολή κατά του ΙΚ στη Συρία
Παράλληλα στη Δανία, ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι έλαβε την υποστήριξη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου για την επέκταση της αποστολής κατά του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, η οποία θα περιλαμβάνει και αεροπορικές επιδρομές, με τη συμμετοχή δύναμης 400 ανδρών, μελών των ειδικών δυνάμεων, πιλότων και προσωπικού υποστήριξης.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις 19 Απριλίου
Τα μαχητικά αεροσκάφη, με τη βάση τους στην Τουρκία, θα σταλούν για επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ και οι χερσαίες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, δήλωσε ο Ράσμουσεν. «Η κυβέρνηση θέλει να εντείνει την καταπολέμηση του ΙΚ. Είναι μια σοβαρή απόφαση να σταλούν Δανοί και Δανές, για τον λόγο αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει ευρεία στήριξη μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή