SelectedΕπώνυμα

4 άξονες στον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

1636924Γράφει ο ο Μιχάλης Μπεκίρης, Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Η Ελλάδα πλήρωσε – και πληρώνει – πολύ βαρύ τίμημα από το λαϊκισμό, το κομματικό κράτος και τις στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία. Έχει, όμως, πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, που εάν αξιοποιηθούν, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πρότεινε στους πολίτες μια Συμφωνία Αλήθειας. Ανέπτυξε αξιόπιστο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ένα σχέδιο που προβλέπει αλλαγή του μείγματος πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος. Έτσι ώστε να προσελκύσει η χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ την επόμενη πενταετία, που θα δημιουργούν 120.000 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο.

Ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση περιλαμβάνει 4 βασικούς άξονες:

Α. Ο πρώτος άξονας αφορά στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και ειδικότερα:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο κατά 20% και τον δεύτερο κατά 10%.

Μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί από το 15% στο 5%.

Η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αναπνεύσουν οικονομικά, έτσι ώστε, όχι μόνο να βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, αλλά και να επενδύσουν στις αναπτυξιακές τους δυναμικές.

Β. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο, αλλά θα διευκολύνει το επιχειρείν.

Γ. Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται:

Πρώτον, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Δεύτερον, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, προκειμένου να ανασάνουν, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο και οι επιχειρήσεις, για να δώσουν πνοή στην επιχειρηματική τους ζωή και να αποκτήσουν ρεαλιστική ελπίδα για το μέλλον.

Δ. Ο τέταρτος άξονας είναι η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενός θεσμού που πρώτη η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην εφαρμογή του, καθώς συνιστά μια ουσιαστική στήριξη σε εκείνους τους συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα σε ακραία φτώχεια.

Το σχέδιο αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, αυστηρά κοστολογημένο και άμεσα, μπορεί να θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάταξης, να δημιουργήσει νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δεν αντέχει η οικονομία, δεν αντέχει η κοινωνία μας.

Η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει ψηλά το κεφάλι και να ακολουθήσει ένα σύγχρονο, τολμηρό, φιλελεύθερο μοντέλο παραγωγής πλούτου. Μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της για να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πολλούς.

Μπορεί να γίνει η Ελλάδα που θέλουμε να ζούμε, η Ελλάδα που θέλουμε να υπηρετούμε.

Χρειάζεται για όλα αυτά πολιτική αλλαγή. Είναι απαραίτητη για να ανασάνει η οικονομία και να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected