SelectedΕπώνυμα

Μαρία Αντωνίου στο Νεοδημοκράτη: “Πετύχαμε πολλά για τη Βόρεια Ελλάδα. Και συνεχίζουμε….”

Συνέντευξη Μαρίας Αντωνίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στην εφημερίδα «Νεοδημοκράτης»

-Νέα χρονιά, νέοι στόχοι κ. Αντωνίου ;

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες μιας εμβληματικής χρονιάς για την Πατρίδα μας καθώς τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Ξέρουμε ότι η νέα χρονιά ξεκινά με τις εξωγενείς προκλήσεις, που της κληροδότησε το 2020. Διαχειριστήκαμε πολλά και σημαντικά ζητήματα στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων, στο κομμάτι της πανδημίας, με τις όποιες συνέπειες είχε αυτό στην οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα. Μείναμε, όμως, όρθιοι.

Κάθε χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία και η φετινή άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς στο κομμάτι διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με την επιχείρηση «Ελευθερία», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στραμμένο στην επόμενη μέρα, μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Είναι στο χέρι μας, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνει το 2021 η «Χρονιά των Ελλήνων». Έχουμε τα εφόδια, ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του χθες σε δύναμη για το αύριο και να πορευτούμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

-Με ένα πλούσιο 7ετές κοινοβουλευτικό έργο και έχοντας στις αποσκευές σας μία μεγάλη εμπειρία στον πολιτικό στίβο, πώς θα χαρακτηρίζατε τη θητείας σας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ;

Αναμφισβήτητα η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως στην κεντρική πολιτική σκηνή, με ένα πολύχρονο κοινοβουλευτικό έργο, αποτελούν σημαντικά εφόδιά μου για να ανταποκριθώ στο ρόλο που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μένοντας πιστή στον σχεδιασμό της Κυβέρνησής μας για την αναπτυξιακή προοπτική της Βορείου Ελλάδας και σε συνεργασία με φορείς κινούμαστε στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Στους 18 αυτούς μήνες πετύχαμε πολλά για τη Βόρεια Ελλάδα. Και συνεχίζουμε….

-18 μήνες, όπως είπατε, στο τιμόνι του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ένα σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης. Τι πετύχατε στο κομμάτι των αναπτυξιακών έργων;

Αυτό για το οποίο νιώθουμε περήφανοι είναι η συνέπεια που επιδείξαμε, τηρώντας πιστά τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό τον Ιούλιο του 2019. Από την πρώτη στιγμή ως Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη τρέξαμε όλα τα έργα, όλο το πρόγραμμα, που εξήγγειλε από την 84η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός της χώρας, θέτοντας σκληρά χρονοδιαγράμματα. Μία σειρά από εμβληματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που είχε ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα.

Με σημαία μας την ανάδειξη του «Brand “Μακεδονία”», την ειδική σήμανση, που δηλώνει την ποιότητα και την προέλευση των μακεδονικών προϊόντων, προστατεύουμε τα brands, την παραγωγή, την ιστορία μας. Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και όλους τους επαγγελματικούς φορείς καταφέραμε να κατοχυρώσουμε το εμπορικό σήμα.

Στηρίξαμε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί.

Έργα υποδομών, που ήταν σταματημένα για πολλά χρόνια, πήραν το δρόμο της υλοποίησης.

Το Fly Over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε προχωρά με γοργούς ρυθμούς και είμαστε στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου μέσα στο ’21.

Το ThessIntec ξεκίνησε το ταξίδι του. Με διάταξη που φέραμε στο Κοινοβούλιο, ξεπεράσαμε και το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο που είχε απομείνει για να ξεκινήσει το υπερσύγχρονο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα ακόμη εμβληματικό έργο που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός μας από το βήμα της ΔΕΘ, προχωράει κανονικά. Προκηρύχθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για τον οποίο εκδηλώθηκε τεράστιο ενδιαφέρον και εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Το Λιμάνι με την επέκταση του 6ου προβλήτα. Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ,  και η διασύνδεση του με σιδηρόδρομο, Εγνατία Οδό και ΠΑΘΕ.

Το γήπεδο του ΠΑΟΚ και η ανάπλαση της γύρω περιοχής, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνησή μας και μάλιστα το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Παράλληλα, τρέχουμε πολύ μεγάλα project, το Μετρό, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», κάθετους άξονες, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Με λίγα λόγια τις μακέτες και τους μουσαμάδες διαδέχτηκαν οι πράξεις. Με πολλή δουλειά, συνεχή παρακολούθηση και συντονισμό με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα και δράσεις προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.

-Τι σηματοδοτεί το νέο κυβερνητικό σχήμα ;

Η θητεία μιας Κυβέρνησης δεν είναι μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή. Ανακύπτουν νέες προκλήσεις και ανάγκες που επιβάλλουν την αναδιάταξη του δυναμικού της με την αξιοποίηση προσώπων σε νέους ή διαφορετικούς ρόλους στο κυβερνητικό έργο. Κάθε Κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να επιδεικνύει, στον κατάλληλο χρόνο, ευελιξία. Με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζουμε αποφασιστικά την προσπάθειά μας για να πάμε τη χώρα μπροστά.

-Τα σενάρια μετά και τον ανασχηματισμό για πρόωρες εκλογές έχουν φουντώσει. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το ενδεχόμενο ;

Πρόθεσή μας είναι οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους.

Από την πρώτη στιγμή καταρτίσαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης μία γεμάτη τετραετία. Η Κυβέρνηση μας, λοιπόν, αυτό επιδιώκει και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται. Όσοι καλλιεργούν αυτά τα σενάρια καλό θα ήταν να συνταχθούν μαζί μας στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών που περνά η χώρα μας. Είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης.

-Παραμένετε σε θέση μάχης ; Που θα σας δούμε να πολιτεύεστε κ. Αντωνίου ;

Από μικρή φόρεσα την φανέλα της παράταξής μας και δεν την έβγαλα ποτέ. Δεν ύψωσα ποτέ σημαία ευκαιρίας και δεν άλλαξα απόψεις και θέσεις. Παραμένω στρατιώτης και στα δύσκολα βγαίνω πάντα μπροστά. Πιστεύω στον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό του τόπου μου, της Καστοριάς και όλης της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected