Επώνυμα

Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να ξέρουν τι κάνουν. Και στην οικονομία…

1471385-moraitakis-930.jpgΓράφει στο ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης,

Η πατρίδα μας δεν οδηγήθηκε τυχαία ή εξαιτίας του «κακού ριζικού μας» στην εθνική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, με τη χρεοκοπία και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και της αγοράς.

Τα δομικά προβλήματα και οι στρεβλώσεις προϋπήρχαν, σε επίπεδο υποδομών, λειτουργικών αξόνων αλλά και νοοτροπίας. Αθροιστικά και σωρευτικά αναδείχτηκαν στη χειρότερη δυνατή διεθνή συγκυρία, με την παγκόσμια κρίση να έχει περάσει τον Ατλαντικό και να απειλεί τον πυρήνα της ευρωζώνης. Δηλαδή, της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειάς μας.

Η οικονομία είναι η βιωματική παράμετρος που καθορίζει τη ζωή εθνών και κοινωνιών. Διαμορφώνει τις συνθήκες για ευημερία, και επιτρέπει στους πολίτες να διεκδικούν, με όρους αντικειμενικού ανταγωνισμού, το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η οικονομία παραμένει μέχρι και σήμερα ο «μεγάλος ασθενής» για τη χώρα μας. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν ακραία στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κάνει βήματα οπισθοδρόμησης, αντί για να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει μια πραγματική έξοδο από την οικονομική κρίση, με όρους προωθητικής επιβίωσης στο παγκόσμιο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Στα τέλη του 2014 χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Να κλείσουμε τον οδυνηρό κύκλο των μνημονίων, και να εφαρμόσουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο, για την ανάταξη της οικονομίας με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και ανοχής.

Ο λαός μας επέλεξε διαφορετικά στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το τίμημα ήταν βαρύ. Το πληρώσαμε και θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια στο εγγύς αλλά και το μακρινό μέλλον. Αποτελεί ωστόσο βαθιά πεποίθησή μου ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Πάθαμε και μάθαμε.

Μετά από περισσότερο από τέσσερα χρόνια, βρισκόμαστε και πάλι ενώπιον μεγάλων εθνικών επιλογών. Μπροστά στο δέος της ευθύνης που συνεπάγεται η δύναμη της ψήφου. Και οι συνέπειές της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζουμε ένα πλήρες, κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας. Για την ανάπτυξη. Για την τόνωση του επιχειρείν. Για την προσέλκυση επενδύσεων. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για ένα άλμα προόδου, από την Ελλάδα των επιδομάτων, στην Ελλάδα της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Είναι προφανές και αυτονόητο ότι, η χώρα μας δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο για πειραματισμούς. Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να γνωρίζουν το αντικείμενο. Να καταλαβαίνουν τις ιδιαίτερες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας. Να έχουν βιώσει την καθημερινή αγωνία για την επιβίωση της επιχείρησής του, και το άγχος να είναι συνεπείς προς τους ανθρώπους, εργαζομένους και συνεργάτες, που στηρίζουν.

Αυτή είναι η ανθρωποκεντρική οπτική της οικονομίας. Να βλέπουμε τον άνθρωπο πίσω από τους αριθμούς. Να κατανοούμε τις ανάγκες του. Να αντιλαμβανόμαστε τις καινούριες προτεραιότητες τις οποίες δημιούργησε η κρίση. Να στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Και να διαμορφώνουμε ένα ασφαλές πλαίσιο ώστε να μπορεί να δοκιμάσει ο καθένας στην πράξη τη δική του ιδέα καινοτομίας.

Μονάχα έτσι θα πάμε μπροστά. Μονάχα έτσι θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Μονάχα έτσι θα πείσουμε την κοινωνία να εγκαταλείψει τη στάση αποστασιοποίησης, αδιαφορίας, ενίοτε και απαξίωσης, που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια απέναντι στο πολιτικό σύστημα, τη δημόσια σφαίρα, την πολιτική ως καθημερινή πρακτική.

Είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους από το «εγώ», στο… «μαζί». Στο «εμείς». Στο συγκριτικό πλεονέκτημα του πληθυντικού. Της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων.

Με ανθρώπους που έχουν γνώση του τομέα ευθύνης που αναλαμβάνουν. Δεν είναι επιπόλαια ή επιδερμικοί, ούτε αυτοδίδακτοι. Γνωρίζουν και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Από τα λόγια στις πράξεις. Αυτή είναι η διαδρομή που θα διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

*Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρώην Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Επώνυμα